Hoi blondines,

Het grootste probleem dat blondines ervaren is dat hun haar snel een gele warme gloed krijgt. Ook het verlies van glans in combinatie met droge en gespleten punten is iets dat ik vaker te horen krijg in mijn kapsalon.

Ik mag toch met enige fierheid vertellen dat dit verhelpen juist mijn specialisatie is als kapster. De afgelopen jaren heb ik heel wat blonde dames over de vloer gekregen die niet tevreden waren over hun blonde kleur. Het vergelijk met het (gele) kuikentje is dan ook veelvuldig over de lippen gegaan. In deze blog ga ik jullie “haarfijn” uitleggen waarom je blond haar vergeeld en hoe je het thuis het best verzorgt.

Het ontkleuringsproces of de verlichting

Om goed te kunnen begrijpen wat er binnenin je haar gebeurt tijdens het verlichtingsproces bij de kapper, ga ik jullie eerst beknopt wat uitleg geven. Sommige dames komen al bij de kapper buiten met het niet-gewenste blond en dit is nu juist stap 1 in de strijd tegen “geel blond”. 

Tijdens het verlichtingsproces gaan je eigen haarpigmenten door de chemische reactie met het ontkleuringsproduct verlichten. In de eerste fase van de chemische verlichting gaat in je eigen pigment het onderliggend rood pigment oplichten. Hoe donkerder je haar hoe waarschijnlijker dat juist jij veel rood pigment in je haar hebt.

De tweede fase is het oplichten van je oranje pigment.

En de laatste fase is het geel pigment oplichten. De laatste fase duurt altijd het langst. En in bijna alle gevallen krijg je niet al het geel verwijderd, daarom dat de kapper een toner gebruikt. De toner dient om de laatste gele warme pigmenten die overblijven te neutraliseren. Wanneer je haar te snel wordt opgelicht of te snel wordt afgespoeld blijf je altijd tussen de oranje en gele fase hangen en zal je dus nooit een mooi blond bekomen. 

Je blonde haren zijn pas veilig in de  handen van de kapper.

10 Ultieme tips voor mooi blond

Dit zijn mijn ultime tips om thuis je blonde haren optimaal te verzorgen.

TIP 1: Bekijk je haarproducten thuis eens grondig. Hebben ze een gele kleur? Ook het geel pigment dat in je verzorgingsproducten zit maakt je haar geel. Ik denk dan aan  je haarserum of olie en shampoos, conditioners, maskers en stylingproducten. Hebben ze een gelige kleur? Geef ze dan aan je bruinharige vriendin. Vergelijk het als volgt; je witte was die ga je ook niet samen wassen  met je gekleurde was.

TIP 2: Ga je vaak onder de zonnebank of in de zon liggen?  Je huid zal bruinen maar je haar zal ook vergelen. Leg een handdoek over je haren om dit te verhinderen.

TIP 3: Misschien niet de gemakkelijkste maar, nicotine vergeeld je haar ook aanzienlijk. Kijk eens wat nicotine achterlaat op je vingers na het roken van een sigaret. Zit je vaak in ruimtes waar veel gerookt wordt, dan zal je vaker je haar moeten wassen met een zilvershampoo. Blond haar neemt dan nog eens sneller het geel van nicotine op vergeleken met andere haarkleuren.

TIP 4: Gebruik altijd haarproducten met een UVA/UVB-bescherming . Zodat je haar niet vergeeld van de zon in de lente en zomer.

TIP 5 : Hitte-bescherming is zeer belangrijk. Blond haar is extra poreus en heeft nood aan bescherming. De warmte van de stijltang kan er juist voor zorgen dat externe factoren zoals nicotine, gele kleurstoffen van producten in je haar worden gebrand.

TIP 6: Uiteraard is een prima zilvershampoo een must-have om je assige blonde haarkleur te ondersteunen en je haarkleur langer mooi te houden. Lees hier mijn keuze voor de beste zilvershampoo’s.

TIP 7: Ik ga op vakantie en neem mee:

  • product met zonbescherming, zee- en chloorbescherming.
  • zilvershampoo en een goede hydrateerende en herstellende shampoo en conditioner.
  • haarmasker kan je ook nog meenemen als extraatje om je haar intens en diep te herstellen.
  • travelsize producten van je masker en zilvershampoo. Conditioner en shampoo neem je gewoon mee in groot formaat.

TIP 8: Begin nooit zelf je haren te blonderen. Ga hiervoor naar een kapper, zij zijn hier de specialist ter zake. Wees als klant ook zeer duidelijk over wat jij geel noemt, neem niet enkel foto’s mee van wat je wil maar ook van wat je zeker niet wil. Zo krijgen kappers een goed beeld van wat voor jou het ideale blond is.

TIP 9: Heeft je haar geleden onder de mechen , balayage of  ontkleuring?  Pak een herstellende shampoo en conditioner als je vaste shampoo en verzorging. Soms zijn een hydraterende shampoo en conditioner niet voldoende voor het poreuze blonde haar en heb je net dat tikkeltje meer nodig. Zoek verzorgingen verrijkt met proteïne en krachtige enzymen en amonizuren. Ook sheaboter en jojobazaadolie zijn  toppertjes in de strijd tegen beschadigd haar. Investeer daarom in goede haarproducten. Geblondeerd haar is poreuzer, droger, breekbaarder en heeft minder glans. 

TIP 10: Lavendel frist je blonde haarkleur op, sommige specifieke zilvershampoo zijn verrijkt met lavendel. Lavendel laat je doffe, vale haren terug glanzen.